Actueel

Actueel (5)

Op 26 oktober heeft de Monumentenwacht Zeeland een inspectie gehouden van de molen. De focus lag op de conditie van de lange spruit. Er was mogelijk een verdachte plek die slecht aan het worden was. Alvorens volgend jaar (2023) het houtwerk aan de buitenzijde te gaan behandelen, werd een algehele inspectie van het houtwerk aan de buitenzijde van de molen uitgevoerd. Een dergelijke inspectie is belangrijk om de instandhouding van de molen te realiseren. De inspecteur wilde aan de buitenzijde overal kunnen kijken. Hiervoor werd een verrijker gebruikt van de firma Constructiebedrijf Cijsouw BV uit Breskens. Met deze bijdrage en fijne samenwerking is de inspectie uitgevoerd. De resultaten worden in een rapport beschreven. Met behulp van dit rapport zal het bestuur de nodige herstelwerkzaamheden gaan inplannen.

Actueel (4)

In oktober 2022 heeft de firma Basting Groen uit Cadzand de molenberg opgehoogd. Dit karwei stond al een tijdje op de karweien lijst. Ook mede door de droge zomer is de molenberg behoorlijk verzakt. Ophogen was nodig ook om de veiligheid van de molenaar en bezoekers die op de molenberg kunnen lopen te waarborgen. De firma Basting Groen heeft de nodige grond opgevoerd en nieuwe graszoden aangelegd. De overige kale plekken zijn opnieuw ingezaaid. De molenaar Sjaak, Theo en Etienne (vrijwilligers) en Jaap hebben vervolgens nog een extra rand graszoden aangelegd om onder spoelen van de nieuw laag te voorkomen. Het resultaat mag er zijn!

         

Actueel (3)

In 2022 neemt de stichting Molenbehoud West Zeeuwsch Vlaanderen deel aan de Rabobank Clubsupport. Een initiatief van de Rabobank om financiële middelen die de Rabobank kan verdelen, te overhandigen aan club’s, verenigingen en andere instellingen die hiermee een steentje bijdragen aan het ontwikkelen van maatschappelijk belangrijke organisaties. Iedereen verdient een club! Het is als een tweede huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpen wij hen graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren. Zo geven we als coöperatieve bank ieder jaar een deel van onze winst terug aan de verenigingen. Daarnaast zetten we onze kennis en ons netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken. Dit alles doen we samen met onze partners NOC*NSF, LKCA, Kunstbende en verschillende sportbonden.

Stemmen op de Stichting Molenbehoud West Zeeuwsch Vlaanderen via de Rabobank Clubsupport website kon in de periode van 5 september t/m 27 september 2022. De stichting heeft een mooi bruikbaar bedrag ontvangen. Dank voor uw stem!

Actueel (2)

Op de molen Nooit Gedacht heeft in de periode 2020 – 2022 de molenaar in opleiding mevr. Marjolein van Viegen vele uren gemaakt om het molenaars vak eigen te maken. Marjolein volgende de West Vlaamse (molenforum Vlaanderen) en slaagde voor haar theorie en praktijk examen. Het praktijk examen heeft ze op de molen Nooit Gedacht volbracht. Met het behalen van het diploma gaat Marjolein verder met haar opleiding om ook de Nederlandse titel vrijwillige molenaar volgens het Nederlands Gilde te behalen. Een mooie prestatie en succes met het vervolg!

Actueel (1)

Fietsknooppunt 34 (https://www.fietsknoop.nl/fietsroute/19505751/rondje-cadzand)

Adres Molen: Zuidzandseweg 3; 4506 HC; Cadzand; molenaar: I.J. Herman; E-mail: ijherman@zeelandnet.nl