Actueel

Actueel (13)

Welkom aanstaande zaterdag 10 en zondag 11 juni 2023; er wordt een open tuin aan de Mariastraat 43 te Cadzand georganiseerd. Kom genieten van de prachtige bloemen en planten in een chic ingerichte tuin. De opbrengst komt geheel ten goede aan het project vervanging wieken. Helpt u mee?

Actueel (12)

Zondagmiddag 21 mei 2023; Huiskamerconcerten in Cadzand; georganiseerd door Jos Bakker en Hugo Gastkemper; ook dit jaar is er in de molen Nooitgedacht een locatie ingericht waar het Ravelijntrio met Mieke van Leeuwen (fagot), Rudi de Wilde (bariton sax) en Joost van der Geld (basklarinet) optredens verzorgden. In het hele dorp waren er 26 bandjes actief. Overal waar je liep of fietste was er wel een mooi optreden te horen. In combinatie met het mooie weer was het een gezellige middag in het dorp. In de molen kon men ook de inmiddels in de streek wel bekende chocolaatjes en natuurlijk volkorenmeel kopen. De opbrengst voegen we toe aan het project vervanging van de wieken.

     

   

Actueel (11)

Als je opruimt, kom je wel eens iets tegen waarvan je niet wist dat hetgeen nog ergens zou liggen. Zo ben ik eens door de foto’s van vroeger gaan snuffelen. Foto’s en kaarten die mijn opa J.P.  (Ko) Vasseur en oma C. (Catelientje) Vasseur-Adriaanse hebben verzameld. Zo zat daar ook een meelzakje bij van de opening van de molen op 14 mei 1977 (46 jaar geleden). Ik kan me dit heugelijke moment nog herinneren als de dag van gisteren. Een groot feest met muziek en varkens aan het spit in de loodsen van Luteijn (Nu: Gruva), een prachtige zonnige dag en natuurlijk kon men de gerestaureerde molen Nooitgedacht bezoeken. Secretaris: Jaap Vasseur.

Actueel (10)

PZC donderdag 20 april 2023.

https://www.pzc.nl/sluis/de-molen-van-cadzand-staat-stil-verkoop-chocolade-moet-vervanging-wieken-bekostigen~af0853df/

Actueel (9)

In verband met het vervangen van de wieken is er door Marjolein van Viegen, molenaar Sjaak Herman, Petra van Petra’s Finest en Georgette de Nijs van De Nijs Cadzand BV het initiatief genomen om molen chocolaatjes te gaan verkopen. Een zakje molen chocolaatjes kost € 2,50. De opbrengst komt ten goede aan het vervangingsproject voor nieuwe wieken. Namens het bestuur, dank voor dit mooie initiatief; dat de actie een mooie bijdrage mag opleveren voor het kunnen vervangen van de wieken.

     https://petrasfinestchocolatesatelier.com

Actueel (8)

De molen Nooitgedacht bestaat 125 jaar! Gebouwd in 1898 en inmiddels veel doorstaan zoals twee maal een brand, beide oorlogen en diverse renovaties. 125 Jaar is een prachtig jubileum! Helaas staat nu molen nu stil na de resultaten van het onderzoek van de roeden (wieken). Dit jaar, wordt er ondanks de te organiseren vervanging van de roeden, zeker stil gestaan bij dit heugelijk feit.

Actueel (7)

Helaas is het feit daar, de molen Nooitgedacht is in begin januari 2023 stil gezet in een lange ruststand. Voorlopig zal de molen niet draaien. In 2022 is op advies van de Hollandse molen een risico inventarisatie van de roeden uitgevoerd. De roeden van de molen zijn inmiddels 50 jaar oud en hebben elke dag te leiden onder alle denkbare weersomstandigheden. Uit de risico inventarisatie en evaluatie (RIE) kwam het advies om de roeden te laten inspecteren. Dit advies hebben we opgevolgd en zo heeft de monumentenwacht een inspectie uitgevoerd. Omdat zij alleen visueel de roeden kon inspecteren is een bedrijf benaderd die de roeden met behulp van ultrasoon onderzoek heeft onderzocht. De inspectie wees uit dat de lasverbindingen na 50 jaar dienst te hebben gedaan onder de norm waren. De kans op vermoeiing en daarmee scheurvorming in het metaal rondom de lassen neemt daardoor toe wat zou kunnen leiden tot roede breuk. Daarom is nadat de uitkomst van de inspectie bekend werd de molen stil gelegd.

Actueel (6)

16 December 2022 zijn er door Sjaak, Marjolein en Jaap twee beschadigde zeilen van twee roeden gehaald. De zeilen zijn beschadigd door invloeden van het weer. Om verdere schade te voorkomen (scheuren) zijn de zeilen tijdelijk vervangen. Op de vrijdag 16 december was het rustig weer en ideaal om deze klus te klaren. De zeilen zijn aan de bovenzijde verbonden aan de horizontaal liggende roede en aan de bovenste hek lat aan de roede zijde. Om bij de ophanging te komen klimmen we via het hekwerk naar boven tot bijna aan de bovenzijde van het hekwerk. Voor de veiligheid gebruiken we een valbeveiliging. Na de wissel worden de beschadigde zeilen door de schoondochter van de molenaar hersteld. Als de beschadigde zeilen zijn hersteld worden ze weer teruggeplaatst als de weersomstandigheden het toelaten.

 

 

 

 

 

 

 

Actueel (5)

Op 26 oktober heeft de Monumentenwacht Zeeland een inspectie gehouden van de molen. De focus lag op de conditie van de lange spruit. Er was mogelijk een verdachte plek die slecht aan het worden was. Alvorens volgend jaar (2023) het houtwerk aan de buitenzijde te gaan behandelen, werd een algehele inspectie van het houtwerk aan de buitenzijde van de molen uitgevoerd. Een dergelijke inspectie is belangrijk om de instandhouding van de molen te realiseren. De inspecteur wilde aan de buitenzijde overal kunnen kijken. Hiervoor werd een verrijker gebruikt van de firma Constructiebedrijf Cijsouw BV uit Breskens. Met deze bijdrage en fijne samenwerking is de inspectie uitgevoerd. De resultaten worden in een rapport beschreven. Met behulp van dit rapport zal het bestuur de nodige herstelwerkzaamheden gaan inplannen.

Actueel (4)

In oktober 2022 heeft de firma Basting Groen uit Cadzand de molenberg opgehoogd. Dit karwei stond al een tijdje op de karweien lijst. Ook mede door de droge zomer is de molenberg behoorlijk verzakt. Ophogen was nodig ook om de veiligheid van de molenaar en bezoekers die op de molenberg kunnen lopen te waarborgen. De firma Basting Groen heeft de nodige grond opgevoerd en nieuwe graszoden aangelegd. De overige kale plekken zijn opnieuw ingezaaid. De molenaar Sjaak, Theo en Etienne (vrijwilligers) en Jaap hebben vervolgens nog een extra rand graszoden aangelegd om onder spoelen van de nieuw laag te voorkomen. Het resultaat mag er zijn!

         

Actueel (3)

In 2022 neemt de stichting Molenbehoud West Zeeuwsch Vlaanderen deel aan de Rabobank Clubsupport. Een initiatief van de Rabobank om financiële middelen die de Rabobank kan verdelen, te overhandigen aan club’s, verenigingen en andere instellingen die hiermee een steentje bijdragen aan het ontwikkelen van maatschappelijk belangrijke organisaties. Iedereen verdient een club! Het is als een tweede huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpen wij hen graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren. Zo geven we als coöperatieve bank ieder jaar een deel van onze winst terug aan de verenigingen. Daarnaast zetten we onze kennis en ons netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken. Dit alles doen we samen met onze partners NOC*NSF, LKCA, Kunstbende en verschillende sportbonden.

Stemmen op de Stichting Molenbehoud West Zeeuwsch Vlaanderen via de Rabobank Clubsupport website kon in de periode van 5 september t/m 27 september 2022. De stichting heeft een mooi bruikbaar bedrag ontvangen. Dank voor uw stem!

Actueel (2)

Op de molen Nooit Gedacht heeft in de periode 2020 – 2022 de molenaar in opleiding mevr. Marjolein van Viegen vele uren gemaakt om het molenaars vak eigen te maken. Marjolein volgende de West Vlaamse (molenforum Vlaanderen) en slaagde voor haar theorie en praktijk examen. Het praktijk examen heeft ze op de molen Nooit Gedacht volbracht. Met het behalen van het diploma gaat Marjolein verder met haar opleiding om ook de Nederlandse titel vrijwillige molenaar volgens het Nederlands Gilde te behalen. Een mooie prestatie en succes met het vervolg!

Actueel (1)

Fietsknooppunt 34

(https://www.fietsknoop.nl/fietsroute/19505751/rondje-cadzand)

Adres Molen: Zuidzandseweg 3; 4506 HC; Cadzand; molenaar: I.J. Herman; E-mail: ijherman@zeelandnet.nl